Obiceiuri nocive pentru dinții noștri!

Obiceiuri nocive pentru dinții noștri!

     S-ar părea că de multe lucrurile pe care le facem sunt corecte și ne surprinde foarte
mult faptul când constatăm că dinții noștri suferă. Unii merg la medicul stomatolog, lucru obligatoriu iar alții preferă să caute „adevăratele cauze” și improvizează soluții care fie ajută pe o perioadă scurtă, fie nu își fac efectul.
     Și totuși, care sunt obiceiurile noastre „nocive” care conduc nemijlocit, la o dantură distrusă, afectată și mai sensibilă pe zi ce trece?

Mestecatul alimentelor tari sau cu o textură mai dură

     Oamenii sunt tentați tot timpul să încerce alimente noi și să le consume indiferent
de textura lor. Fie că vorbim despre o băutură care are cuburi de gheață, fie că vorbim despre un mix de nuci foarte dure, rezultatul este același – deteriorarea smalțului. Dinții nu au cea mai dură structură și construcție din univers, de asta consumul acestor tipuri de alimente, deloc potrivite de altfel, provoacă fisuri microscopice pe suprafața smalțului, care la rândul lor duc la probleme dentare grave în timp.

Utilizarea dinților pe post de instrumente de rupt, tăiat sau despicat

     Probabil fiecare din noi, a avut cel puțin o situație când a trebui să „rupă scotch-ul” cu dinții, să deschidă sticle sau diverselor ambalaje, etc – lucruri care conduc nemijlocit la forțarea danturii, maxilarului și în unele situații, chiar la distrugerea structurii dintelui.

Consumul băuturilor dulci și carbogazoase

     În momentul când consumăm aceste băuturi, foarte bogate în zahăr de altfel, mediul acid care se formează în cavitatea bucală este extrem de dăunător pentru dinții noștri. De cele mai multe ori, acest mediu acid, atacă dantura și gingiile provocând diverse infecții, inflamații, pierderea strălucirii dinților și aparația cariilor.

Gustările prea dese între mese

     S-ar părea ciudat ca gustările între mese să fie un lucru negativ pentru dantură, dar uite ca dovedit în timp că, procesul de consum al unei gustări stimulează foarte puțin producerea de salivă iar acest lucru înseamnă că foarte multe resturi din aceleași gustări fie rămân între dinți fie nu sunt „spălate” de către salivă.

     Particulele de mâncare rămase, produc aciditate iar aceasta la rândul ei, modifică pH-ul natural al gurii și supun către risc dantura de fiecare dată.

Consumul excesiv de cafea

     Cafeaua este dincolo de efectele, plăcerea, gustul și aroma ei, un aliment cu aciditate foarte mare. Iar în contact cu dinții noștri, cafeaua produce îngălbenirea în timp a acestora și în unele cazuri chiar fisuri microscopice.

Nu vă „roadeți” unghiile cu dinții

     Unghiile au o structură foarte dură iar în contact forțat cu suprafața dinților, acestea
devin „instrumente” de distrugere a smalțului. Totodată bacteriile care se adună în
special în zona unghiilor pot intra în contact cu gingiile iar în unele cazuri se poate ajunge chiar la infecții.
     Dincolo de aceste obiceiuri, este important să păstrăm o dantură sănătoasă și să nu
exagerăm în repetarea acestor obiceiuri foarte nocive. Să nu uităm că dinții reprezintă „o carte de vizită pentru fiecare” iar de modul cum arată și cât de îngrijți sunt depinde doar de noi.

Precedent TOP 5 mituri despre stomatolog și stomatologie!

Comments are closed.

Zâmbetul este stilul tău de viață